Veel mensen hebben vaak het probleem dat ze niet goed de juiste afstand kunnen inschatten of dat het fout gaat voor de sprong. In dit artikel geven we je een aantal tips om tot een juiste afstand te komen.
Wat gaat er vaak fout?
De meest voorkomende problemen zijn een te korte of een te verre afzet. Vaak gebeurt het ook dat je paard dit beu wordt en na verloop van tijd gaat weigeren. Er komen noodsprongen, het paard loopt naast de hindernis, of stopt gewoon op een meter voor de sprong.
Het juiste tempo behouden
Eén van de belangrijkste aandachtspunten waar je op moet letten is je basistempo. De meest gemaakte fout is een te laag basistempo, waardoor je voor je sprong nog moet versnellen. Ook overhaast naar je sprong gaan is iets dat vaak voorkomt.
Je kan best zorgen dat je in de wending voor je sprong een goed tempo houdt (niet te snel, niet te traag), zodat je voor de hindernis niet te veel moet veranderen aan je tempo.
Paardenspullen aan het zoeken? Of andere dierenspullen?
Koop je dierenspullen op onlinedierenzaak.be!
Online dierenzaak heeft een zeer ruim aanbod voor al uw favoriete dieren.
Klik hier om naar onlinedierenzaak.be te gaan >>
Je houding
Hoe je zit tussen de sprongen door, verschilt van ruiter tot ruiter. De ene gaat verlicht zitten, terwijl de andere in zijn of haar zadel blijft zitten.
Voor de sprong kan je best in je zadel blijven zitten. Zorg ervoor dat je op de sprong verlicht gaat zitten, zodat je de rug niet belast. Geef je handen mee, maar niet te veel. Probeer voor de rest je benen en handen zo stil mogelijk te houden.
Verschil in sprongen en hoogtes
De afstand inschatten verschilt ook van sprong tot sprong. Probeer eens te oefenen met lage sprongen en met cavaletti, je gaat zien dat dit moeilijker is dan je denkt. Je gaat dan je paard leren controleren, en jullie krijgen allebei inzicht in sprongen en afstanden.
Ook oefenen met grondbalken kan erg helpen. Je paard leert verruimen en verkorten als jij het vraagt. Probeer ook hier op je tempo en houding te letten zoals hierboven gezegd.
Blijven oefenen
En nu het belangrijkste: Blijf oefenen. Inzicht in afstanden krijgen gebeurt niet van vandaag op morgen, dus zal je veel moeten oefenen. Neem eventueel lessen en geef vooral niet op. De ene zal het sneller onder de knie krijgen als de ander.
Conclusie
- Behoudt je tempo na de sprong
- Blijf goed in je zadel zitten voor de sprong
- Oefen met cavaletti en grondbalken
- Blijf oefenen en neem eventueel lessen